Over mij

Begin jaren 80 heb ik textiele werkvormen aan de Lerarenopleiding VLVU gevolgd. Daarna ontwikkelde ik mezelf in fotografie, computertechnieken, grafisch vormgeven, webdesign. Computerwerk werd mij te eenzijdig en tijdens een fietstocht naar Zuid-Spanje maakte ik kennis met schapenwol die in het ravijn werd gegooid. Verspilling, ik wilde er iets mee doen en kwam op vilten. Heb me terug in Amsterdam verdiept in vilt, ben met de meegenomen wol gaan experimenteren, dat vond ik boeiend. Waarschijnlijk was vilt de eerste vorm van textiel door mensen gemaakt. Het geeft mij verbinding met de geschiedenis van en de aarde. Ik was zo geboeid geraakt, dat ik de tweejarige opleiding aan de Dutch Felt Academy heb gevolgd.

Dat viltproces fascineert me nog steeds, wol bewerken met water, zeep en wrijven zodat er vilt ontstaat. Voor elk project zoek ik bijpassend materiaal, kleur en maak proeven. Verschillende wolsoorten, kleuren mengen, diverse lagen leggen met wol. Soms textiel en draad of ander materiaal. Het tactiele werken met vilt vind ik fijn. 

Ik maak objecten en plat werk. Het hangt van het onderwerp af, waar ik de voorkeur aan geef.  De onderwerpen zijn persoonlijk, speels, serieus. Herinneringen, gedachten, soms begin ik gewoon, er gebeurt iets onder mijn handen en krijgt een ziel. Ik gebruik contrast in materiaal en houd van het handmatige, de imperfectie. Zoals het leven. 

mail: vilt.exp@jelskeboonstra.nl  |  mobiel: 0640425215